Starliner: Ώρα αποφάσεων για τη NASA

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 18:28 Starliner: Ώρα αποφάσεων για τη NASA

Η περιπέτεια των δύο αστροναυτών του Boeing Starliner που βρίσκονται «περιπλανώμενοι» στο διάστημα ίσως να οδεύει προς το τέλος της.

Κι αυτό, γιατί το Σάββατο (24/8) η NASA αναμένεται να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι δύο αστροναύτες έπειτα από 80 ημέρες, 10 φορές περισσότερο από την προγραμματισμένη οκταήμερη αποστολή τους.

Η ώρα των ανακοινώσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες της New York Post, η διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να ανακοινώσει εάν η κάψουλα έχει κριθεί αρκετά ασφαλής για να αποτελέσει το μέσο με το οποίο οι αστροναύτες θα επιστρέψουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ή εάν θα χρειαστεί να επιστρέψουν με ένα όχημα SpaceX.

Όπως γνωστοποιήθηκε, θα υπάρξει πρώτα ευρεία σύσκεψη μεταξύ επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων της NASA στο Χιούστον του Τέξας. Παρ’ όλα αυτά, η προοπτική της επιστροφής τους με όχημα SpaceX, δείχνει αρκετά μακρινή, καθώς όπως λένε οι ειδικοί το όχημα εταιρείας του μεγιστάνα Ίλον Μασκ δεν είναι συμβατό με τις στολές των δύο αστροναυτών.

Η NASA είπε στο Fox News Digital ότι οι διαστημικές στολές της Boeing είναι φτιαγμένες για να συνεργάζονται με το διαστημικό σκάφος της εταιρείας, ενώ οι διαστημικές στολές της SpaceX είναι φτιαγμένες για να λειτουργούν με το δικό της σκάφος, το Cew Dragon, το οποίο οι αστροναύτες της NASA, Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να επιστρέψουν στη Γη.

Καλό… 2025
Σημειώνεται ότι εάν κι αυτή τη φορά, η Διαστημική Υπηρεσία δεν καταφέρει να βρει λύση, οι δύο αστροναύτες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 για να επιστρέψουν με επόμενη αποστολή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αστροναύτες έφτασαν στον ISS στις 5 Ιουνίου με το Starliner της Boeing, στο οποίο διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα, με διαρροή ηλίου και προβλήματα στην πρόωση, κάτι που υποχρέωσε τη NASA να αναβάλει την επιστροφή τους που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουνίου.

Αν και η εκτόξευση ήταν εντυπωσιακή, οι δυσκολίες ξεκίνησαν λίγο μετά την άφιξή τους στο διάστημα. Ένα από τα 28 RCS thrusters (συστήματα ελέγχου αντίδρασης) σταμάτησε να λειτουργεί, και σύντομα ακολούθησαν και άλλα, κάνοντας την κατάσταση δύσκολη για τους αστροναύτες και την ομάδα εδάφους. Παρά τα προβλήματα, κατάφεραν να αγκυροβολήσουν στο ISS.

Η αποστολή αυτή θεωρείται κρίσιμη για την πιστοποίηση του Starliner, με την Boeing να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την SpaceX, που έχει ήδη ολοκληρώσει την πιστοποίηση του Crew Dragon και το χρησιμοποιεί τακτικά για μεταφορές αστροναυτών από το 2020.
Πηγή: enikos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση