Βαγγέλης Τσόγκας: «Δεν αντέχει η Φθιώτιδα άλλα 4 χρόνια όπως τα προηγούμενα 8»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 18:38 Βαγγέλης Τσόγκας: «Δεν αντέχει η Φθιώτιδα άλλα 4 χρόνια όπως τα προηγούμενα 8»

«Οι Εκλογές της 21 Μαΐου θα είναι αφετηρία για τη σταδιακή επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως βασικού πόλου της κεντροαριστεράς...», τονίζει μεταξύ άλλων στο LR το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από τη Φθιώτιδα, Βαγγέλης Τσόγκας.

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από τη Φθιώτιδα, Βαγγέλης Τσόγκας παραχωρεί μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης στο LamiaReport. Μας μιλάει για τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, για τον απολογισμό της ΝΔ στη Φθιώτιδα, ενώ χαρακτηρίζει τον Τσίπρα ως «τον καλύτερο χορηγό του Μητσοτάκη». 

LR: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία πριν τις 21 Μαΐου. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Από την εκλογή του νέου αρχηγού πριν από δυόμισι χρόνια, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια πορεία αναγέννησης με νέες οργανώσεις και χιλιάδες νέα μέλη. Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ένας μεγάλος σταθμός και παράλληλα μια αφετηρία όπου θα μπουν στέρεες βάσεις για την επιστροφή ως βασικός πόλος στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αντίστοιχα και στη Φθιώτιδα, το ισχυρό διψήφιο ποσοστό και η εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή, είναι ο αυτονόητος εκλογικός στόχος.

LR: Θεωρείτε όμως πιθανό να γίνει ξανά το «αφεντικό» στην κεντροαριστερά;

Δεν είναι μόνο πιθανό, είναι και απαραίτητο. Τα πράγματα είναι απλά. Όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας το ισχυρό αντίπαλο δέος στον Μητσοτάκη, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε Μητσοτάκη. Παρά τη διαχείριση της πανδημίας, όπου θρηνήσαμε τους περισσότερους αναλογικά στην Ευρώπη, παρά την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος που είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ, παρά τη δημοκρατική εκτροπή όπου σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου θα είχε πέσει η κυβέρνηση, παρά τις αλλεπάλληλες συγγνώμες του πρωθυπουργού για την αποτυχημένη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ή για τα Τέμπη, η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει μια άνετη νίκη. Είναι τέτοια η προσωπική αναξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα και τα τραύματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου στους πολίτες, που ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί στον καλύτερο χορηγό του Μητσοτάκη. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως βασικό πλειοψηφικό πόλο που θα συσπειρώσει τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της χώρες.   

LR: Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εκλογική μάχη στη Φθιώτιδα;

ΑΠ: Αρχικά, αναρωτιέμαι ποιος είναι ο απολογισμός της ΝΔ στη Φθιώτιδα; Αλήθεια, τι ανάπτυξη είδε ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια από μια κυβέρνηση που είχε μάλιστα και προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη που εκλέγονται εδώ «μετά βαΐων και κλάδων»; Τι είδους πρόοδο και ανάπτυξη έχουμε δει τα τελευταία χρόνια; Μήπως με τις υποβαθμισμένες δομές υγείας και το Νοσοκομείο της Λαμίας σε κατάρρευση; Μήπως με κάποιο κρυφό αναπτυξιακό έργο που δεν γνωρίζουμε; Μήπως με τη συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών μας; Και την ίδια στιγμή, έχουμε τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει από τη Λαμία πριν από λίγες εβδομάδες ό,τι ακριβώς είχε εξαγγείλει και πριν 4 χρόνια από δω. Δηλαδή,  τον οδικό άξονα Λαμίας-Καρπενησίου. Ή έχουμε την κυνική ομολογία του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Οικονόμου, που πέρα από τα αναστάσιμα χυδαία συνθήματα εναντίον του ΠΑΣΟΚ, είχε μιλήσει πριν από λίγους μήνες για την Φθιώτιδα της αποεπένδυσης και των θλιβερών δημογραφικών επιδόσεων. Ένα μεγάλο μηδενικό είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης στη Φθιώτιδα. Και σ’ αυτό προστίθενται η ακρίβεια που εξανεμίζει καθημερινά το οικογενειακό εισόδημα, το ενεργειακό κόστος που έχει γονατίσει αγρότες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Άλλη μια τετραετία απραξίας και στασιμότητας ήρθε να προστεθεί στη χαμένη τετραετία Τσίπρα. Με δυο λόγια, η Φθιώτιδα δεν αντέχει άλλα 4 χρόνια όπως τα προηγούμενα 8.

LR: Τι θεωρείτε έδωσε τον τόνο σε αυτή την προεκλογική περίοδο;

ΑΠ: Ακούσαμε τον τοξικό δικομματισμό των αποτυχημένων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλάει για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα προβλήματα του κόσμου. Ο μεν Μητσοτάκης επενδύει στα επιδόματα της τελευταίας στιγμής και στον φόβο. Τι μας λέει; «Ψηφίστε με για να μην ξαναέρθει ο Τσίπρας και δίνω κι από πάνω και 150 ευρώ στους νέους». Ο δε Τσίπρας, μπροστά στην επερχόμενη ήττα του, κάνει τον μίμο του Ανδρέα Παπανδρέου και λέει «ψηφίστε με για να φύγει η Δεξιά». Τσίπρας και Μητσοτάκης, δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν και απέτυχαν και προτείνουν στους πολίτες να τους επιλέξουν μόνο και μόνο από τον φόβο να μην βρίσκεται στα πράγματα ο άλλος. Δεν αξίζει η ψήφος για το μέλλον του τόπου να προέρχεται από τον φόβο και όχι την ελπίδα. Και αυτή είναι η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ, να γίνει ξανά ο γνήσιος εκφραστής του προοδευτικού πόλου στη χώρα μας και να αποτελέσει μια επιλογή ελπίδας απέναντι στον φόβο που καλλιεργούν οι αντίπαλοί μας.

LR: Πάντως, βλέπουμε συνεχώς τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ με συνθήματα που παραπέμπουν στον Ανδρέα Παπανδρέου και σας καλεί σε «μέτωπο εναντίον της Δεξιάς».

ΑΠ: Ναι, θυμήθηκε τον Ανδρέα, το κόμμα του οποίου πήγε να τον βάλει φυλακή σε συνεργασία με τον πατέρα του Πρωθυπουργού. Κοιτάξτε, ο κ. Τσίπρας από τη μεριά του προσπαθεί να κάνει διαχείριση της ήττας του. Γι’ αυτό οι αναφορές στον Ανδρέα, γι’ αυτό και η υιοθέτηση των τότε συνθημάτων. Ναι, ο κ. Τσίπρας μιλάει για την Αλλαγή. Τι είναι όμως η Αλλαγή; Είναι μόνο μια λέξη; Τόσο απλά νομίζει ο κ. Τσίπρας πως είναι τα πράγματα; Η Αλλαγή είναι χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά ειδικά των γονιών και των παππούδων μας, γιατί είναι γεμάτη εικόνες και εμπειρίες. Είναι γεμάτη από την εκπλήρωση των προσδοκιών γενεών και γενεών. Είναι γεμάτη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού, τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια πανεπιστήμια που έκαναν τα παιδιά των αγροτών και των κτηνοτρόφων, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους οικοδομώντας το μέλλον τους με αξιοπρέπεια. Τι είναι η Αλλαγή; Ο σεβασμός στον άνθρωπο, η πραγματική ισότητα, η άρση των μεγάλων διακρίσεων του μετεμφυλιακού κράτους που ένωσε τους Έλληνες τη δεκαετία του 1980 χωρίς κομματικές ταυτότητες, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Τι είναι η Αλλαγή; Τα μεγάλα έργα, οι οδικοί άξονες, τα αεροδρόμια, το μετρό. Είναι η είσοδος της Ελλάδας στο Ευρώ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι ανεξάρτητες Αρχές και θεσμοί, όπως το ΑΣΕΠ και η Διαύγεια. Αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της πραγματικής αλλαγής. Άρα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι δεν φτάνουν τα συνθήματα. Το έργο, η ιστορία και η κοινωνική ρίζα είναι αυτά που κάνουν να διαφέρει το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, από τη δική του παράταξη. Και είμαστε όλοι εδώ να πιάσουμε αυτό το νήμα της ιστορικής μας παράδοσης. Συνδυάζοντας την εμπειρία με την ορμή της ανανέωσης, να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ το σπίτι κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού πολίτη. Και ειδικά των νεότερων γενεών.

LR: Μιας και αναφέρετε τις νεότερες γενιές, βλέπουμε ένα επίμονο πολιτικό φλερτ κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα προς τους νέους.

ΑΠ: Σωστά, οι νέες και οι νέοι παρακολουθούν τον τελευταίο μήνα, τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα να τους κάνουν τα γλυκά μάτια, χωρίς καμία συστολή. Λες και απευθύνονται σε ανθρώπους χωρίς μυαλό και χωρίς κριτική σκέψη. Έχετε ακούσει τη φράση που έρχεται ένας θείος στο τραπέζι του γάμου και λέει «εγώ θα κάτσω με τη νεολαία»; Ε, κάπως έτσι Μητσοτάκης και Τσίπρας. Φοράνε τα αθλητικά τους και γυρίζουν τα νεανικά ψηφιακά στέκια. Και την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που πριν τις εκλογές του 2019 χαρακτήριζε «εξαγορά των πολιτών» τα επιδόματα του Τσίπρα, να μοιράζει μόνο επιδόματα. Και επειδή ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τη νέα γενιά να του γυρνάει την πλάτη, μοιράζει κι εκεί επιδόματα. Αντί να μιλά για πολιτικές, νέες θέσεις εργασίας, νέες ελπίδες, ανακοίνωσε ένα εφάπαξ pass των 150 ευρώ. Ήρθε η ώρα οι νέες και οι νέοι μας να γυρίσουν την πλάτη στο pass της περιφρόνησης και της απαξίωσης του κ. Μητσοτάκη. Εμείς, με τις προτάσεις για πως θα πετύχουμε ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, το σχέδιό μας για κοινωνική στέγη, τις καλές θέσεις εργασίας, καλούμε τη νέα γενιά στο πολιτικό pass της αξιοπρέπειας και της ελπίδας. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση