Τα κατάφερε ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας! Δέκα μονοπάτια στο πρόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 21:10 Τα κατάφερε ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας! Δέκα μονοπάτια στο πρόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ

Η ανάρτηση της Δημάρχου Αθανασίας Στιβακτή…

Η «Ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας», εντάχθηκε στην Α΄ φάση των Αξιολογήσεων (βάσει των κριτηρίων της Πρόσκλησης και της πληρότητας/ωρίμανσης των προτάσεων), του Προγράμματος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) – Πυλώνας Μετάβασης 1 “Πράσινη Μετάβαση” – Άξονας: “1.4 -Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας” – ΔΡΑΣΗ: “16851 – Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης”.

Το έργο ύψους περίπου 350.000 ευρώ θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της περιοχής, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους λάτρεις των περιπάτων και της φύσης.

Διαβάστε την ανάρτηση της Δημάρχου Αμφίκλειας _ Ελάτειας Αθανασίας Στιβακτή, για τους σκοπέλους που χρειάστηκε να ξεπεραστούν ώστε να φτάσουν στην επιτυχία.

«Υπάρχουν μονοπάτια δύσβατα, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Το στοίχημα είναι αν θα επιλέξεις να βρεις τρόπο να τα διαβείς ή αν θα εγκαταλείψεις την προσπάθεια.

Η ένταξη δέκα μονοπατιών του Δήμου μας (Προφήτη Ηλία, Άη Γιάννη, Λιάκουρας, Φτερόλακας, Τοίχου, Βελίτσας, Κηφισού, Αγ. Τρύφωνα, Γκιόζας & Κάστρων) στο πρόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ, με χρηματοδότηση ύψους 350.000€ με ΦΠΑ περίπου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δαιδαλώδους διαδικασίας και αγώνα δρόμου μετ' εμποδίων. Αποτελούσε όμως και μονόδρομο για έναν Δήμο μοναδικού φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού πλούτου - όπως ο δικός μας - αφού ο περιπατητικός και φυσιολατρικός τουρισμός γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση τελευταία.

Είναι γεγονός ότι γνωρίζαμε την ύπαρξη σχετικών προμελετών προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, που είτε δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς είτε οι ενέργειές τους δεν τελεσφόρησαν είτε υπήρξαν σκόπελοι που δεν ξεπεράστηκαν. Μελέτες για την τύχη των οποίων κατηγορηθήκαμε, άλλοτε ευθέως και άλλοτε με υπόνοιες.

Τακτική μας είναι να απαντάμε με πράξεις. Εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική, ίσως, ευκαιρία υποβολής φακέλου για χρηματοδότηση της ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών στον Δήμο μας, τρέξαμε "μαραθώνιο" και "κατοστάρι" ταυτόχρονα τερματίζοντας πρώτοι. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρήκαμε στοιχεία προμελετών και μελετών, τις οποίες επικαιροποιήσαμε, αναθέσαμε σε δασολόγο να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να λάβει αδειοδοτήσεις από το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών Λαμίας και σήμερα είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους, που έχουν ενταχθεί στην Α' Φάση του προγράμματος.

Ένα αποτέλεσμα που μας ανταμείβει για τη συστηματική και σκληρή δουλειά, για τις ώρες που δαπανήθηκαν - σε συνεργασία πάντα με το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών Λαμίας - να ολοκληρωθεί ο φάκελος, αλλά και για την προσπάθειά μας να αξιοποιηθεί το υλικό των προκατόχων μας. Τους είμαστε ευγνώμονες για τις ενέργειες που ξεκίνησαν χρόνια πριν, αλλά δεν μπορούμε να μην νιώθουμε υπερήφανοι, που καταφέραμε εμείς να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να επιτύχουμε ακόμα μία σπουδαία χρηματοδότηση για τον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας.

Η ανάπτυξη ενός τόπου δεν γίνεται με μαγικά ραβδάκια. Απαιτείται πολιτική βούληση και όραμα. Όσοι θεωρούν ότι είναι εύκολη υπόθεση, είναι εκείνοι που κοιτάζουν τη θάλασσα από μακριά, χωρίς να έχουν κολυμπήσει ούτε μία φορά!»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση