Γερνάμε ραγδαία μετά τα 40 και όχι μόνο – Ποια είναι η επόμενη δεκαετία «ορόσημο» της γήρανσης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 20:32 Γερνάμε ραγδαία μετά τα 40 και όχι μόνο – Ποια είναι η επόμενη δεκαετία «ορόσημο» της γήρανσης

Δύο είναι οι δεκαετίες σταθμοί που το σώμα αλλάζει δραματικά, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, χωρίς όμως αυτό να είναι ολοκληρωτικά μη αναστρέψιμο

Εάν με το πέρασμα των χρόνων χάνετε την αντοχή σας και διαφορετικά σημεία του σώματος αρχίζουν ξαφνικά να πονάνε, το σίγουρο είναι πως δεν είναι η ιδέα σας. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, υπάρχουν χρονολογίες – σταθμοί, που στο σώμα πραγματοποιούνται καίριες αλλαγές.

 
 

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ παρατήρησε «τεράστιες» αλλαγές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40 και των πρώτων χρόνων των 60 όσον αφορά τα μόρια και τους μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του σώματος. «Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου- συντελούνται κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Michael Snyder, πρόεδρος γενετικής στο Στάνφορντ. «Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας των 40  είναι μια περίοδος δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας των 60. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την κατηγορία μορίων που εξετάζουμε» εξηγεί.

Ο ρόλος των μορίων

 

Έναυσμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging, αποτέλεσε η παρατήρηση των ερευνητών ότι ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες δεν αυξάνεται με σταθερό, γραμμικό τρόπο με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, οι κίνδυνοι αυξάνονται απότομα σε ορισμένες χρονικές περιόδους: Για παράδειγμα, το μεγάλο άλμα στον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ εμφανίζεται μετά τα 60.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση