Το παρασκήνιο του «ξηλώματος» του Αρχηγού της Αστυνομίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 18:00 Το παρασκήνιο του «ξηλώματος» του Αρχηγού της Αστυνομίας (O απελθών αρχηγός, Κωνσταντίνος Σκούμας)

Μήνυμα για πολλούς αποδέκτες ήταν η πρωινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ουσιαστικά για το ξήλωμα, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κώστα Σκούμα.

Τα «σύννεφα» είχαν μαζευτεί αρκετά βαριά πάνω από το γραφείο του τέως αρχηγού της αστυνομίας, με κάποιους από την πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη να δείχνουν ανοιχτά ότι δεν μπορούν να δικαιολογούν άλλο λάθη και παραλείψεις αλλά και κάποιους άλλους να προσπαθούν να δικαιολογήσουν έναν τρόπο διοίκησης που δημιουργούσε αρκετά προβλήματα.

Και ενώ η θητεία του εκάστοτε αρχηγού της αστυνομίας είναι διετής ενώ μπορεί να υπάρξει και τρίτος χρόνος ανανέωσης, το πρωί του Σαββάτου (18/3) συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Κώστα Σκούμα στον ένα χρόνο.

Παρασκήνιο μηνών υπάρχει πίσω από την έκτακτη αποστρατεία του Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα και την τοποθέτηση στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ του ομοιόβαθμού του Λάζαρου Μαυρόπουλου, Υπαρχηγού του Σώματος το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της HuffPost, κατά τις τακτικές κρίσεις στην Αστυνομία τον περασμένο Ιανουάριο, υπήρξαν εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό να απομακρύνει τον κύριο Σκούμα από τη θέση του Αρχηγού, καθώς κάποιοι τον θεωρούσαν κατώτερο των περιστάσεων. Από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν στην αλλαγή του, αλλά αντίθετα να αντικαταστήσουν αξιωματικούς από θέσεις - ”κλειδιά”, στις οποίες είχαν παρατηρηθεί σοβαρά ζητήματα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της HuffPost, όμως, ο κύριος Σκούμας έδειξε να μην μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο της Κυβέρνησης και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και αντίθετα να προχωρά σε κινήσεις αντίθετες με αυτό. Από τις αρχές Φεβρουαρίου κυκλοφορούσε η φήμη για την αποστρατεία του Κωνσταντίνου Σκούμα αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ κάποιοι τοποθετούσαν χρονικά την κίνηση αυτή για το τέλος της Άνοιξης.

Φαίνεται, όμως, πως τα γεγονότα της Πέμπτης κατά τις πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και τις καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτέλεσαν την αφορμή για την αντικατάστασή του, καθώς οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας ήταν για ”ήπια διαχείριση” των διαδηλωτών.

 Τη θέση του κυρίου Σκούμα ανέλαβε με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο μέχρι τώρα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ενώ ήδη προήχθη σε Αντιστράτηγο ο Νικόλαος Σπανουδάκης, προς πλήρωση του κενού, που δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν έκτακτες κρίσεις στο Σώμα, παρά μόνον οι αναγκαίες αναπληρώσεις.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίουτου Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία– Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Παρακολούθησε διάφορα συνέδρια με σκοπό την εξειδίκευση σε υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.

Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 25/01/2023 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση