Πλειστηριασμοί και μέσα στο καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 18:24 Πλειστηριασμοί και μέσα στο καλοκαίρι

«Φουλ» των πλειστηριασμών από την Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο και εντός του Ιουνίου. Μέσα στο κατακαλόκαιρο και με προφανή στόχο να… προσέλθουν στο Ταμείο όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Κράτος, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει «πακέτο» πλειστηριασμών αρχής γενομένης από αύριο 19 του μήνα.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο Βαγγέλης Δουράκης στο enikos.gr, έως το τέλος του Ιουνίου θα βγουν στο «σφυρί» από την Εφορία για ληξιπρόθεσμα χρέη, μία ξενοδοχειακή μονάδα, ένα αγροτεμάχιο με οικοδομή και βιομηχανικό συγκρότημα εντός ΒΙΠΕ.

Δεδομένου, λοιπόν ότι η ΑΑΔΕ «τρέχει» τις διαδικασίες των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, θέλησε με νέα εγχειρίδιά της να καταστήσει σαφές πως η πρώτη κατοικία όσων διατηρούν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το Κράτος, μένει εκτός κατασχέσεων. Κάτι βέβαια, που είναι ξεκάθαρο και μέσα από τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η διαδικασία κατασχέσεων που ακολουθεί η ΑΑΔΕ
Συγκεκριμένα, βάσει των σχετικών διαδικασιών, στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και αφού ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ για την τακτοποίηση των χρεών του, τότε μπαίνουν σε εφαρμογή οι κατασχέσεις.

Αρχικά στο στόχαστρο μπαίνουν οι τραπεζικές καταθέσεις, καθώς είναι πολύ εύκολη η διαδικασία, δεδομένου ότι υλοποιείται με μια απλή εντολή στις τράπεζες, όπως και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δηλαδή χρήματα που έχει λαμβάνειν ο οφειλέτης από τρίτους (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιδοτήσεις κ.λπ.). Εφόσον οι κατασχέσεις των κινητών περιουσιακών στοιχείων δεν αποδώσουν, δηλαδή δεν επαρκούν για να καλύψουν το ποσό της οφειλής, τότε ακολουθεί η κατάσχεση και των ακινήτων του οφειλέτη.

Όπως αναφέρει το «Εγχειρίδιο» της ΑΑΔΕ, ο αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικών Κέντρων ή εισπρακτικών Κέντρων, εκδίδει την εντολή κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ξεκινά τον πλειστηριασμό, με την ακόλουθη διαδικασία:

  • Επί κατάσχεσης κινητών, μετά την παρέλευση τουλάχιστον, 15 ημερολογιακών ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης.
  • Επί κατάσχεσης ακινήτου, μετά την παρέλευση 40 ημερολογιακών, ημερών ή το αργότερο σε τέσσερις (4) μήνες από την επιβολή της κατάσχεσης στο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη.

Τι αναφέρει το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ για την α΄ κατοικία
Σημειώνεται όμως, ότι από τον πλειστηριασμό των ακινήτων διασώζεται η κύρια κατοικία του οφειλέτη εφόσον η αντικειμενική της αξία είναι κοντά στα όρια της απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Στο «Εγχειρίδιο» της ΑΑΔΕ σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «η ανωτέρω προθεσμία δεν τηρείται, εφόσον υφίσταται σπουδαίος λόγος (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται κατά τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων – Φ.Μ.Α., (ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος θα πρέπει να μνημονεύεται σε σχετική έκθεση του επισπεύδοντος τον πλειστηριασμό Προϊσταμένου».

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται εκτός της λίστας των πλειστηριασμών, η πρώτη κατοικία των οφειλετών, η αξία της οποίας βρίσκεται κοντά στα όρια της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Ποια είναι τα περιουσιακά όρια «διάσωσης» της α΄ κατοικίας
Σήμερα, το όριο είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για το ζευγάρι και 275.000 για τον έγγαμο ΑμΕΑ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι κάτω από τα συγκεκριμένα όρια, τότε η Εφορία δεν προχωρεί στον πλειστηριασμό της, αλλά προφανώς θα επιδιώξει την είσπραξη των οφειλών με άλλα μέσα, όπως την κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ήτοι άλλων ακινήτων, ή τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.

Αναλυτικότερα τα όρια απαλλαγής από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων και ταυτόχρονα, της προστασίας από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας είναι τα ακόλουθα:

  • Άγαμος: 200.000 ευρώ
  • Έγγαμος: 250.000 ευρώ
  • Έγγαμος: ΑΜΕΑ 275.000
  • Έγγαμος με ένα παιδί: 275.000
  • Έγγαμος με δύο παιδιά: 300.000 ευρώ
  • Έγγαμος με τρία παιδιά: 330.000 ευρώ
  • Έγγαμος με τέσσερα παιδιά: 360.000 ευρώ.

Πηγή: enikos.gr
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση