Χρυσή Βίζα: Ξεκινούν οι αλλαγές - Γιατί αντιδρά ο κλάδος του Real Estate

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 12:35 Χρυσή Βίζα: Ξεκινούν οι αλλαγές - Γιατί αντιδρά ο κλάδος του Real Estate

Γιατί αντιδρά ο κλάδος του Real Estate στις αλλαγές της Χρυσής Βίζα που ξεκινούν από αύριο - Τι εκτιμούν για το οικιστικό πρόβλημα

Αντιδράσεις και κυρίως "γκρίνια" στην αγορά του Real Estate φέρνουν οι αλλαγές στο καθεστώς της golden visa, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή από αύριο με βασικότερη αιτία ότι το νέο μέτρο εφαρμόστηκε κυρίως με όρους πολιτικής και όχι της αγοράς του Real Estate.

Ο πρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων V2 Development και αντιπρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ένας από τους "πατέρες" του προγράμματος από το 2014, κ. Βαγγέλης Κτενιάδης, μιλάει στο The TOC και αναφέρει ότι οι αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, ούτε την οικιστική κρίση θα λύσουν, ενώ θα αποτρέψουν και τους ιδιώτες από τρίτες χώρες να επενδύσουν στα ελληνικά ακίνητα.

Για την κατάσταση αυτή επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία σκέφτηκε με όρους πολιτικής, αλλά τονίζει και το ρόλο της αντιπολίτευσης που εργαλειοποίησε τη Golden Visa για την έκρηξη στις τιμές των ενοικίων.

Προσθέτει, επίσης, ότι σημαντικός αρνητικός παράγοντας για το νέο πλαίσιο της χρυσής βίζα, ήταν η αδυναμία και κυρίως η απουσία της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τα ενοίκια, ο κ. Κτενιάδης αναφέρει ότι στα 10 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος δεν έχει παρατηρηθεί επίδραση των εξαγορών ακινήτων στη χώρα μας από κατοίκους τρίτων χωρών.

Αντιθέτως, οι ξένοι ιδιώτες κατασκευάζουν κατά κύριο λόγο νέα ακίνητα σε άδεια κτήματα ή σε κουφάρια κτιρίων, τα οποία δεν κατασκευάστηκαν ποτέ λόγω κρίσης, ή ανακαίνισαν, σχεδόν από τό μηδέν, ακίνητα και κτίρια που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Μάλιστα, όπως προσθέτει, από τα περίπου 25 χιλιάδες ακίνητα που έχουν αγοραστεί από ξένους, το 70% είναι νέα σπίτια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα ακινήτων προς ενοικίαση και έτσι θα δοθεί λύση στο οικιστικό πρόβλημα καθώς η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα από 200 χιλιάδες ανοικτά ακίνητα.

Συνεχίζοντας με το θέμα των ενοικίων, επισημαίνει ότι το 94% των σπιτιών που αγοράζονται με τη χρυσή βίζα οδεύουν προς ενοικίαση και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι πολύ χαμηλό.

Ως μόνη εξαίρεση για την αύξηση των ενοικίων παρουσιάζει την περίπτωση του Πειραιά και ειδικά για το 2023 όταν η αξία των προς αγορά ακινήτων αυξήθηκε στα 500 χιλιάδες €.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί ξένοι να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν ακριβά σπίτια σε μία περιοχή, η οποία κατά βάση απευθύνεται σε χαμηλότερα οικονομικά στρώματα με αποτέλεσμα οι τιμές ενοικίασης να γίνουν ασύμφορες.

Όσον αφορά τις αλλαγές στη χρυσή βίζα (σ.σ. Αύξηση αξίας ακινήτου έως και τις 800 χιλιάδες €) εκτιμά ότι αυτές θα αποτρέψουν τους επενδυτές τρίτων χωρών από το να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας και σχολιάζει ότι αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η ιδιοκτησία στην Ελλάδα, αλλά η μόνιμη άδεια παραμονής.

Σχετικά με την επιτυχία του προγράμματος της χρυσής βίζα στη χώρα μας ο κ. Κτενιάδης σχολιάζει ότι αυτή είναι αδιαμφισβήτητη καθώς βάσει των τελευταίων στοιχείων οι ξένες επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 5,5 δισ. €. Ωστόσο, έχει εντοπίσει ένα σημαντικό εμπόδιο, το οποίο είναι ότι το αρμόδιο υπουργείο που είναι το Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου καθυστερεί αρκετά για την εξέταση αιτήσεων καθώς στη παρούσα φάση εξετάζονται αιτήσεις από τον Απρίλιο του 2023.

Εν ολίγοις οι επενδυτές περιμένουν περίπου 18 μήνες για να δουν αν θα περάσει το αίτημά τους, ενώ αρχικά για να εξεταστεί η αίτηση θα χρειαζόταν μόνο δύο μήνες.

Τι αλλάζει από αύριο

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο για τη χρυσή βίζα αφορούν κυρίως το ύψος της επένδυσης και το ελάχιστο εμβαδόν του ακινήτου.

Πιο συγκεκριμένα ως κατώτατο εμβαδόν για αγορά ακινήτου ορίζονται τουλάχιστον τα 120 τμ και:

  • Σε περιοχές όπως η Περιφέρεια Αττικής, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος, η Σαντορίνη και νησιά με πληθυσμό άνω των 3 χιλιάδων το ύψος της επένδυσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 800 χιλιάδες €.
  • Για την υπόλοιπη Ελλάδα η ελάχιστη επένδυση ορίζεται στις 400 χιλιάδες €

Για κτίρια και ακίνητα με αλλαγή χρήσης ή για διατηρητέα που θα γίνουν ακίνητα δεν υπάρχει ελάχιστο εμβαδόν και η επένδυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ύψους 250 χιλιάδες. Εν τούτοις ο κ. Κτενιάδης αναφέρει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση