Ιράν: Λαοθάλασσα στις επικήδειες τελετές για τον πρόεδρο Ραϊσί

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαΐου 2024 19:29 Ιράν: Λαοθάλασσα στις επικήδειες τελετές για τον πρόεδρο Ραϊσί

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν το πρωί σήμερα στην πόλη Ταμπρίζ, για να τιμήσουν τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο θάνατος του οποίου σε αεροπορικό δυστύχημα την Κυριακή οδήγησε τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του, στις 28 Ιουνίου.

Οι τελετές στο Ιράν που θα κορυφωθούν την Πέμπτη ξεκίνησαν σήμερα νωρίς το πρωί από την Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, κοντά στην οποία συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλα έξι άτομα.

Τα οκτώ φέρετρα, καλυμμένα με την ιρανική σημαία, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης και από εκεί στην ιερή πόλη Κομ, όπου έχει αρχίσει μια νέα τελετή. Και στην πόλη Κομ η προσέλευση του Κομ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι θεαματικές συγκεντρώσεις Ιρανών στις επικήδειες τελετές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς αναφέρονται στην Δύση, περί λαϊκής απαρέσκειας τόσο στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν όσο και στο πρόσωπο του προέδρου Ραϊσί, τον οποίον οι διαφωνούντες παρουσιάζουν ως αιμοσταγή.

Οι αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος. Οι επικήδειες τελετές θα συνεχιστούν απόψε και αύριο Τετάρτη στην πρωτεύουσα και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, τη γενέτειρα του Ραϊσί, όπου θα ενταφιαστεί η σορός του.

Στο κέντρο της Ταμπρίζ, ένα τεράστιο πλήθος, με τους περισσότερους ντυμένους στα μαύρα, κατέκλυσε την κεντρική πλατεία κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του 63χρονου προέδρου και των άλλων επτά θυμάτων. «Εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης που είχαν την τιμή να υπηρετήσουμε αυτόν τον κοσμαγάπητο πρόεδρο, αυτόν τον σκληρά εργαζόμενο πρόεδρο, δεσμευόμαστε απέναντι στον αγαπημένο μας λαό και τον ηγέτη μας να ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτών των μαρτύρων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Πολλά και τεράστια πορτρέτα του «μάρτυρα» Εμπραχίμ Ραϊσί έχουν αναρτηθεί σε δημόσιους χώρους στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Μετά τη μεταφορά των σορών στην Τεχεράνη, απόψε το βράδυ, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, θα πρωτοστατήσει στις προσευχές στην εξόδιο ακολουθία αύριο Τετάρτη, ημέρα που θα είναι αργία για τους Ιρανούς.

Πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ, έχουν ανακοινώσει ότι θα εκπροσωπηθούν στην κηδεία, όχι όμως σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί το πρωί της Πέμπτης στο Νότιο Χορασάν και θα ενταφιαστεί στον κυριότερο χώρο λατρείας της χώρας, το μαυσωλείο του σιίτη ιμάμη Ρεζά.

Δεν θα λογοδοτήσει ποτέ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σημαίνει ότι δεν θα λογοδοτήσει ποτέ για τα εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε επί δεκαετίες στο Ιράν.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί υπήρξε σύμβολο δικαστικής ατιμωρησίας για τους εγκληματίες και της απουσίας ευθύνης στο σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Μαχμούντ-Αμίρι Μογαντάμ, διευθυντής της μκο Iran Human Rights (IHR), με έδρα την Νορβηγία.

«Θα έπρεπε να έχει διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να λογοδοτήσει σε δίκαιες δίκες για αναρίθμητες φρικαλεότητες που είχε διαπράξει κατά την διάρκεια αυτών των τεσσάρων δεκαετιών», είπε.

Η Σάντι Σαντρ, εκ των ιδρυτών της μκο Justice for Iran με αντικείμενο την λογοδοσία των υπευθύνων για παραβιάσει των δικαιωμάτων των Ιρανών, επέκρινε ορισμένα συλλυπητήρια μηνύματα από πρόσωπα όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Τέτοιες κινήσεις θεωρούνται προδοσία για τα αναρίθμητα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυξάνουν την απογοήτευση του ιρανικού πληθυσμού για την διεθνή κοινότητα», δήλωσε στο AFP η Σάντι Σαντρ.

 

Πηγή: enikos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση