Επίθεση Σαρακιώτη στην Κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής για τη ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 21:24 Επίθεση Σαρακιώτη στην Κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής για τη ΛΑΡΚΟ

«Μνημείο ανικανότητας και αναλγησίας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ. για τη ΛΑΡΚΟ»

Με ομιλία στη Βουλή παρενέβη ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης για την τροπολογία, με την οποία όπως κατήγγειλε, ολοκληρώνεται η εγκληματική μεθόδευση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. εις βάρος της ΛΑΡΚΟ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Όταν, το Φεβρουάριο του 2020, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζαμε ότι η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε αποκλειστικά από τους Βουλευτές της Ν.Δ., συνιστούσε την αρχή του τέλους για τη μεγάλη μεταλλευτική βιομηχανία, τη ΛΑΡΚΟ, δεν πιστεύαμε ότι επί 4 χρόνια θα μπορούσατε να επιδοθείτε σε ένα ρεσιτάλ ανικανότητας, αναλγησίας και αδιαφορίας αναφορικά με την εταιρεία και τους ανθρώπους της. Θα ρωτούσε κάποιος: Περίμενες κάτι καλύτερο από τους ανθρώπους, που τα προηγούμενα χρόνια, διαχειριζόμενοι τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, την οδήγησαν σε απώλεια 500 εκ. ευρώ από την περίοδο του Hedging; Περίμενες κάτι καλύτερο από εκείνους, που διόριζαν συγγενείς τους στη ΛΑΡΚΟ αυξάνοντας κατακόρυφα τους μισθούς τους; Αναφέρομαι στον πατέρα του κ. Σκρέκα, ο οποίος διορίστηκε Πρόεδρος στη ΛΑΡΚΟ με 7.000 ευρώ μισθό και αύξησε το μισθό του στις 9.000, ενώ στη συνέχεια διόρισε τη σύζυγο του πρώην Υπουργού και το συμπέθερό του! Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν περιμέναμε και αυτή την κατάντια. Το 2020, ο τότε Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Σταϊκούρας ανέφερε: “Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ. Επιδιώκουμε τη διατήρηση της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη”. Φοβερή η ταχύτητα που επιδείξατε… Και συνέχιζε: “Στόχος να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής οικονομίας”! Εξηγήστε μας: Πώς εισήλθε η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, όταν από τον Αύγουστο του 2022 δεν παράγει απολύτως τίποτα; Ποια είναι η “αναπτυξιακή τροχιά της Ν.Δ.” με απολυμένους εργαζομένους, εργοστάσιο που δεν παράγει και δε συντηρείται, στο οποίο μπαίνουν οι εργαζόμενοι και κάνουν το σταυρό τους πριν από κάθε βάρδια για να βγουν ζωντανοί από ένα υπό κατάρρευση εργοστάσιο; Ο κ. Σταϊκούρας, μάλιστα, προσέθετε: “Με βασική επιδίωξη την προστασία των εργαζομένων, η θέση της ΛΑΡΚΟ σε ειδική διαχείριση δεν αποτελεί λόγο λύσης της εταιρείας, δε συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεών της. Εν συνεχεία, ήρθαν τροπολογίες, που δρομολόγησαν όλα όσα υποτίθεται δε συνεπαγόταν η ψήφιση της τότε τροπολογίας. Και έκλεινε: “Πράττουμε το καλύτερο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία”! Μάλλον οι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι προς όφελός τους όλες αυτές οι διαδικασίες. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί για… το καλό τους! ».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Ότι είναι προς όφελος της εταιρείας δεν το αντιλαμβάνονται προφανώς ούτε οι Βουλευτές της Ν.Δ. γιατί σήμερα δεν τοποθετείται ούτε ένας Βουλευτής από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κοζάνη, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Γιατί απουσιάζουν οι Βουλευτές της Ν.Δ.; Δε θέλουν να πάρουν τα συγχαρητήρια και το χειροκρότημα των πολιτών; Γιατί κρύβονται; Γι’ αυτό το λόγο, καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάντια της μεγαλύτερης μεταλλευτικής βιομηχανίας. Αυτός είναι ο στόχος σας για τη βαριά βιομηχανία στη χώρα μας; Αν η χώρα μας είναι μόνο ήλιος και ξαπλώστρες και δε θέλετε βαριά βιομηχανία, να μας το πείτε. Δεν μπορείτε, επί 4 χρόνια, να τυραννάτε μια ολόκληρη κοινωνία και εκατοντάδες εργαζόμενους με τις οικογένειές τους. Η “παραγωγική ανασυγκρότηση”, στην οποία αναφέρεστε, θα γίνει με μετακίνηση εξειδικευμένων εργαζομένων βαριάς βιομηχανίας σε Κέντρα Υγείας και σε Δήμους; Άνθρωποι, που εργάζονται επί 30 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, εργάζονταν οι γονείς τους, οι παππούδες τους και έχουν μια μοναδική τεχνογνωσία, θα απασχοληθούν σε Κέντρα Υγείας; Αυτή την “παραγωγική ανασυγκρότηση” ευαγγελίζεστε και σχεδιάζετε; Πολλά συγχαρητήρια

Παράλληλα, συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Είναι μνημείο ανικανότητας το γεγονός ότι, στην τροπολογία του Φεβρουαρίου του 2020 αναφερόσασταν σε “εκκαθάριση εν λειτουργία” και δεν καταφέρατε ούτε αυτό να εξασφαλίσετε! Να την εκκαθαρίσετε, να την πουλήσετε, να τη μεταβιβάσετε σε ιδιώτη εν λειτουργία. Από τον Αύγουστο του 2022 έχει παύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας. Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την “τιμή” (!) στους εργαζομένους να τους συναντήσει – επί 4 χρόνια ούτε που ήξερε για τη ΛΑΡΚΟ – και υποσχέθηκε ότι “θα ασχοληθεί ο ίδιος”… Ασχολήθηκε και φέρανε αυτή την τροπολογία, η οποία τελειώνει οριστικά τη ΛΑΡΚΟ… Τόσο πολύ ασχολήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός! Ο δε Υπουργός του ανέφερε ότι “οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται”. Κύριε Υπουργέ, μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Κανένας στην εταιρεία δε θέλει να κάθεται και να πληρώνεται. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μετακλητοί της Ν.Δ.. Δε θέλουν πάσης φύσεως “προγράμματα” και να κάθονται και να πληρώνονται. Θέλουν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, να εργάζονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και να παράγουν ένα προϊόν, το οποίο είναι 100% εξαγώγιμο. Έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους σχόλια από πλευράς της Ν.Δ. όταν “παπαγαλάκια-δημοσιογράφοι” μιλούν για “επίδομα γαλοπούλας”, τα προηγούμενα χρόνια… Όμως, κάποια στιγμή η ανοχή φθάνει στα όριά της».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε: «Ο Υπουργός κ. Πετραλιάς είπε ότι “θέλουμε να λειτουργήσει το εργοστάσιο”. Πολύ πρωτότυπος τρόπος είναι αυτός… να απολύετε τους εργαζόμενους, να σταματάτε την παραγωγή, αλλά να μας λέτε ότι και εσείς θέλετε να λειτουργήσει το εργοστάσιο! Πείτε μας μια πρωτοβουλία, που λάβατε επί 4 χρόνια, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Δηλαδή, αν δε θέλατε να λειτουργήσει, τι θα κάνατε; Το κλείσατε, διώξατε τον κόσμο και την περασμένη Τρίτη, οι δικηγόροι του Δημοσίου έκαναν κάτι πρωτοφανές: επικαλέστηκαν μια τροπολογία, η οποία δεν είχε ψηφιστεί! Παρ’ όλα αυτά, μας λέτε ότι θέλετε κι εσείς να λειτουργήσει! Ποιον κοροϊδεύετε; Μιας που αρέσκεστε να μιλάτε για περιφερειακή ανάπτυξη και το δημογραφικό, ελάτε στη Λάρυμνα, στη Μαλεσίνα και στο Μαρτίνο, που επί 4 χρόνια οι άνθρωποι ζουν μέρα με τη μέρα και δεν μπορούν να προγραμματίσουν τι θα κάνουν 2 ή 3 μήνες μετά. Εκεί τους έχετε οδηγήσει. Πολλοί από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη φύγει και έχουν αναζητήσει εργασία, έχοντας εγκαταλείψει τις περιουσίες τους, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο εξωτερικό, ενώ οι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής ζουν μέσα στην αβεβαιότητα. Και μετά μας λέτε για περιφερειακή ανάπτυξη και προτάσεις επίλυσης του δημογραφικού…»

Δείτε το βίντεο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση