ΠΕΔ: Όχι σε ίδρυση ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 19:11 ΠΕΔ: Όχι σε ίδρυση ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Πως θα μοιραστούν σε Δήμους και Περιφέρεια τα χρήματα για  την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού πολιτικής προστασίας…

Στη Λαμία, στις 26 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του Περιφέρειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και Δημάρχων που δεν είναι μέλη του ΔΣ.

Η παρουσία του κ. Σπανού είχε να κάνει με την πρόσκληση για προμήθεια από τους Δήμους μηχανημάτων και εξοπλισμού αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας τους σε θέματα πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στερεά Ελλάδα 2021-2027.

Αν και η αρχική κατανομή ήταν 60-40 για Δήμους - Περιφέρεια, συμφωνήθηκε το 70% των χρημάτων να δοθεί στους Δήμους οι οποίοι θα πρέπει να μοιράσουν ίσα το ποσό.

Σε αυτή τη βάση συζητήθηκαν και με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, (Λέμας - Κούτσικος), τεχνικά ζητήματα της πρόσκλησης, ούτως ώστε να υποβληθούν πλήρεις προτάσεις και να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγησή τους.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε το μείζον θέμα του ενδεχομένου εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής», στη Δημοτική Ενότητα Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων.

Τόσο η Δήμαρχος Χαλκιδέων Ελένη Βάκα, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, Γιώργος Σπύρου διατύπωσαν την κάθετη αντίθεσή τους και ζήτησαν τη βοήθεια της ΠΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίστοιχα ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Ταγκαλής αναφέρθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ζήτησε από όλους να συμμετέχουν στη διαβούλευση για την κατά νόμο προβλεπόμενη επικαιροποίησή του, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης τόνισε ότι ο σχεδιασμός των Δήμων και του Φο.Δ.Σ.Α. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα είναι απολύτως σαφής και συγκεκριμένος και ότι στον Πε.Σ.Δ.Α. δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), αλλά αντίθετα υπάρχει ένας αναλυτικός σχεδιασμός για τις  δημόσιες Μ.Ε.Α. που πρέπει να λειτουργούν. Ζήτησε να δοθούν άμεσα οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται στον σχεδιασμό του Φορέα, καθώς το κόστος της διαχείρισης έχει εκτοξευτεί και αν δε δοθούν λύσεις θα προκύψουν νέα αδιέξοδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. αποφάσισε ομόφωνα να διατυπώσει την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικής Μ.Ε.Α. στη Δ.Ε. Αυλίδας, να δηλώσει την πλήρη στήριξη των πρωτοβουλιών του Δήμου Χαλκιδέων επί του θέματος και να ζητήσει την πιστή εφαρμογή του Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτός κάθε φορά εγκρίνεται από τα αρμόδια Όργανα και ισχύει.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λιβαδειάς, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση